Smykkevejledning og smykkepleje

Smykkevejledning og smykkepleje

Generelt kan man sige at det ikke er en god idé at sove eller bade med sine smykker. Når det så er sagt, vil der være nogle smykker der bedre kan tåle det end andre.

Forgyldte smykker er smukke og har en attraktiv pris, men særligt forgyldte smykker eller smykker som er belagt med en overflade kan ikke tåle at man sover eller går i bade med dem. De er bedst egnet til særlige begivenheder eller lejlighedsvis brug, da overfladen bliver slidt af ved brug, især fingerringe og armbånd vil man kunne forvente slides hurtigere da de er oftere i kontakt med hårde overflader. Man kan derfor med fordel vælge smykker i guld til hverdag og forgyldte smykker til fest eller lignende.

Guld smykker fås i flere farver og karater. Almindeligt gult guld som vi kender bedst, hedder egentlig rødguld og skal ikke forveksles med den rødere type som hedder rosaguld. Derudover er der nogle mærker som mikser flere farver, Gerstner laver en farve de kalder mellemguld, den er en blande mellem rød og rosaguld. Foruden de varme nuancer findes der også hvidguld.

Alle guldsmykker er som regel legeret med andre metaller for at gøre det stærkere og bedre egnet til hverdagsbrug. Uanset farve har man angivet hvor meget finguld (rent guld) der er i smykket, det angives i promille f.eks. 333 (8kt), 585 (14kt) og 750 (18kt). Det der afgør den endelige farve er legeringen med de andre metaller. Rødguld er legeret med en promille finguld og resten er blandet med lige dele kobber og sølv. Rosaguld indeholder mere kobber end sølv. Hvidguld er legeret med en promille finguld og andre hvide metaller, hvis de hvidere metaller f.eks. er palladium vil prisen være højere end et tilsvarende smykke i rød eller rosaguld. Endeligt er næsten alt hvidguld belagt med rhodium for at gøre det ekstra hvidt og skinnende.

Rhodinerede smykker skal ind imellem have genopfrisket overfladen, det er individuelt hvor ofte det er nødvendigt at gøre, men en grundregel for fingerringe vil være en gang hver eller hvert andet år. Dog vil ringe og armbånd have brug for det oftere end halskæder og øreringe, da de er oftere i kontakt med hårde overflader som f.eks. håndtag og borde. 

Platinsmykker er meget hårdføre og særdeles velegnet til hverdag, men det er også et meget kostbart materiale at vælge både fordi at det er meget rent, det vil sige ikke blandet lige så meget som guld er og fordi at det kræver mere at arbejde med. Platin opfører sig også anderledes når man tager det i brug, materialet bliver ikke i samme grad som sølv og guld slidt af, det bliver ligesom mere flyttet rundt på smykket. Det tager altså længere tid at slide et platinsmykke end et guldsmykke. Derudover er platin hvidt i sig selv og skal derfor ikke rhodineres. 

Diamantsmykker skal ind imellem renses og tjekkes efter for løse greb mm. Rensningen kan foregå med ultralyd, damp, smykkerens eller blot opvaskemiddel og varmt vand. Hvidguldssmykker med diamanter får typisk en rens og eftersyn i forbindelse med rhodinering, men almindelige guldsmykker og platinsmykker med diamanter skal man altså huske at få tjekket efter ind imellem. Diamanter er yderst holdbare og meget velegnet til hverdag, men de kan godt gå i stykker selvom det sker meget sjældent og måske først efter 20 års brug hver dag. Det kan ske hvis der er en lille indeslutning og man får ramt diamanten meget uheldigt. 

Smykker med farvede sten, f.eks. rubiner, safirer og smaragder skal man være særligt opmærksom på da de ikke tåler sæbe. De kan udtørre og miste sin farve og glans hvis de hver dag bliver udsat for sæber mm. Til disse smykker anbefaler jeg at man udelukkende renser dem med en egnet smykkerens og her er det også meget vigtigt at man ikke sover og bader med smykkerne samt husker at tage dem af inden håndvask.

Perlesmykker er heller ikke glade for sæber, håndcremer mm. De er desuden ofte limede fast og tåler heller ikke for meget vand

Valg af smykke kan være svært nok designmessigt, men materialevalg og form er også vigtige for holdbarheden af smykket. Hvis man f.eks. er på udkig efter en vielsesring som skal bruges hver dag og som man måske kan glemme at tage af når man går i bad mm. skal man huske at den skal holde til enormt meget slid og gøren ved. Derfor er det godt at vælge en ring der ikke er for spinkel, den skal helst have noget højde og/eller bredde for at have noget materiale at slide af. Man skal også gøre op med sig selv hvor praktisk den skal være, må ringen f.eks. have greb der stikker op eller mønstre hvor der kan komme snavs i? Hvis man har nogle spørgsmål til valg af smykke vil jeg meget gerne hjælpe med at finde det rette smykke, det er netop det jeg er specialiseret i.

 

 

 

 

Indsend en kommentar